Povijest pola

polo14polo13

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

 

Polo se prvi puta igrao u Perziji u petom stoljeću prije Krista, kao trening za konjičke vojne jedinice. Igraju ga kraljevska garda i elitne konjaničke trupe. Za neka ratnička plemena bila je to igra malog rata sa po 100 konjanika sa svake strane. Sa vremenom postaje Perzijski nacionalni sport koji igra visoko plemstvo. Žene takodjer kao i muškarci igraju Polo. Perzijska umjetnost i literatura iz tog vremena vjerno opisuje i prikazuje igru kao jedan od glavnih događaja tog doba.

Iz Perzije Polo se širi u Bizant i Egipat, a kasnije i u druge dijelove Azije uključujući Indiju i Kinu gdje je bio iznimno popularan u vrijeme Tang dinastije i za čije je vrijeme ovijekovječen na slikama i kipovima

Jako koristan kao trening za konjanicu,  do srednjeg vijeka Polo se igra od Constantinopola do Japana. Na istoku poznat kao igra Kraljeva, ime Polo je smatra se, došlo od tibetanske riječi „Pulu“ što u prijevodu znači lopta.

Godine 1862. od strane dvojice Britanskih vojnika, Kapetan Robert Stewart i Major General Joe Shearer, osnovan je prvi polo klub na svijetu, Calcutta Polo Club. Kasnije su prenjeli igru u Englesku. Britanci su zaslužni za svjetsko širenje igre krajem 19tog stoljeća i početkom 20tog stoljeća. Osnivanje polo klubova u Engleskoj i zapadnoj Europi počinje službenim određivanjem pravila. Glavni polo savez u Ujedinjenom Kraljevstvu je Hurlingham Polo Association koji je 1874 i napisao prva Britanska službena pravila, od kojih je većina i danas na snazi.

Europska verzija igre iz 19 stoljeća bila je drugačija od puno brže igre koja se igrala u Indiji. U Europi se igralo sporije i metodičnije, sa manje dodavanja izmedju igrača i samo nekoliko taktičkih poteza za igrače koji nisu u posjedu lopte. Ni konji, a niti igrači nisi bili istrenirani da igraju brzu non stopnu igru. Takva forma pola bila je uskraćena za agresivne poteze i jahačke sposobnosti za igru. Od 1800 do 1910, internacionalnom polo scenom dominirali su klubovi sa Indijskim igračima i principalima.

Početkom 20tog stoljeća Polo postaje „high speed“ sport, a za što su zaslužni Amerikanci. Za razliku od Engleza koji su igrali sporu igru sa kratkim dodavanjima, Amerikanci su počeli koristit brzi proboj šaljući duge lopte jahačima koji su se u punom galopu uspijeli osloboditi od suparnika jureći prema njihovom golu. Od toga doba igra se uzbudljiv i adrenalinom nabijen „fast polo“.

JoomSpirit